SPOR KİTABI

book gif Pictures, Images and Photos
SPOR KİTABI






HALTER




        * HALTER *
Koparmada sporcu halteri yerden aldığı gibi tek harekette kafasının üzerine çıkartır. Sporcu bu sırada bekleme yapamaz . Ancak sporcu halteri kafasının üzerine getirdikten sonra ayaklarını birbirine paralel duruma getirmelidir. Silkme : Silkme iki hareketten meydana gelir. İlk önce halter yerden alınıp kaldırılır ve çömelme pozisyonuna gelinir . Daha sonra ise ayağa kalkılarak halter omuz hizasında tutulur. Silkme sırasında halter baldıra değebilir ; sporcunun göğüs kısmına değmemesi gerekir.

           Daha sonra sporcu kollarını kaldırarak halteri yukarı kaldırır ve ayaklarını düzenler . Bundan sonra halteri bırakmadan önce hakemin işaretini bekler. Halterde atletler silkmede ve de koparmada her ikisinden ayrı ayrı üçer puan alırlar. Toplam puanda en fazla puanı alan altın madalyayı kazanır. Silkmede hiç puan alamayan bir atlet koparmaya devam edebilir ; ancak bir final şansı yoktur. Eğer iki atlet de aynı puanı alırsa ağırlıkça daha hafif olan kazanır ; ancak ağırlıkları da aynıysa final ağırlığını ilk kaldıran kazanmış sayılır.Atletler ağırlıklarına göre farklı guruplara koyulurlar ve en hafiften en ağıra doğru atletler halterleri kaldırmaya gelir. Eğer sporcu ağırlığı artırmak isterse bu minimum 2.5 kiloluk bir artış olabilir ; ancak bir dünya rekoru kırılmak üzereyse bu yarım kiloya kadar düşebilir. Atletler podyuma çıkmadan 20 – 30 dakika önce kaldıracakları ağırlıkları ısınma odasında denerler. Atlet podyuma çıktığında hazırlık için bir dakikası vardır.
 
         Bu sırada ilk önce ellerine tebeşir sürer. Eğer atlet art arda kaldırışlar yapacaksa bunların her birinden sonra iki dakika ara verebilir. Koparma ve silkme sırasında atlet halteri kaldırırken bir an için bile olsa durursa bu kaldırış yapılmamış sayılır. – Baldırlara yağ sürmek ya da su dökmek kesinlikle yasaktır. – Atletin sadece ayakları yere değebilir ( dizler değemez. ). – Silkme sırasında halter omuzlardan yukarı kaldırılırken dizler bükülürse kaldırış yapılmamış sayılır. – Hakemin bırak işaretini alan atlet , halteri bel seviyesinden önce bırakırsa kaldırış yapılmamış sayılır. – Eğer bir atlet anatomik bir problemden dolayı kollarını tam olarak geremiyorsa bunu yarıştan önce üç hakeme ve de jüriye bildirmelidir. Halter : Erkekler dalında demirden yapılı halter 2.2 metre uzunluğunda ve 20 kg ağırlığında ve 2.5 cm kalındığındadır. Bayanlar dalında ise 2.01 m uzunluğunda , 15 kg ağırlığında ve 2.5 cm kalınlığındadır. Haltere takılan her ağırlık ayrı bir renge sahiptir : Kırmızı 25 kg , Mavi 20 kg , Sarı 15 kg , Yeşil 10kg , Beyaz 5 kg ve Krom 1.25 kg’dır. Platform ise tahtadan yapılmıştır . Platform uzunluğu her yerde dört metre ve yerden yüksekliği on cm olan bir karedir.


Hiç yorum yok: